Beste reistijd Sri Lanka

Esmee 8 oktober 2019 Sri Lanka Reistips, Beste reistijd

Op naar Sri Lanka, oftewel ‘het schitterende eiland’ zoals haar naam betekent. Lekker wegdromen op witte tropische stranden, kuddes wilde olifanten spotten, eeuwenoude tempels bezoeken of surflessen nemen. Dit klinkt toch als een droomreis? Dan is het wel handig om te weten wat de beste reistijd voor je Sri Lanka is, om te voorkomen dat die droomreis letterlijk in het water valt.

Klimaat Sri Lanka

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat waardoor je het land het hele jaar door zou kunnen bezoeken. Echter zijn er wel twee regenseizoenen die het kiezen van de beste reistijd voor Sri Lanka wat ingewikkeld kunnen maken. We zochten het voor je uit.

De twee regen seizoenen zorgen voor regen in verschillende delen van het land. Het eerste regenseizoen, de Yala moesson, loopt van april tot september. In deze periode kan je de meeste regen verwachten in het binnenland, westen en zuidwesten van Sri Lanka.

Het tweede regenseizoen van Sri Lanka, de Maha moesson, vindt plaats tussen oktober en maart en treft vooral de oostkust van Sri Lanka.

Reis je tijdens een van deze moessons door Sri Lanka? Vergeet je regenjas dan niet. Er kan dan meer dan 350 mm water vallen en geloof ’t of niet, natte sokken heb je dan zeker…

Seizoenen Sri Lanka

Naast regen heeft Sri Lanka natuurlijk ook verschillende seizoenen waar je rekening mee moet houden tijdens je Sri Lanka rondreis.

De Sri Lankaanse zomers zijn warm maar soms erg nat. Denk aan plotselinge hevige regenval, gedurende een paar uur. En even later schijnt de zon weer. Terwijl de Sri Lankaanse winters juist zonnig en droog zijn.

Het hele jaar door moet je in Sri Lanka rekening houden met een gemiddelde temperatuur van zo’n 30 graden, lekker warm maar ook vochtig. Op sommige plekken kan de temperatuur zelf oplopen tot 35 graden. In de bergen is het overdag vaak rond de 23 graden en ‘s nachts kan deze temperatuur dalen tot 14 graden. Een warme vest of een jasje is dan wel prettig.

Ondanks de tropische temperaturen het hele jaar kent Sri Lanka een laag-, tussen- en hoogseizoenen waarin de beste reistijd Sri Lanka verschilt per gebied:

In onze zomermaanden; mei t/m augustus valt er in Sri Lanka vaak veel regen. Deze periode valt namelijk precies in het Yala moesson regenseizoen. Tijdens deze periode kan je het beste jouw rondreis Sri Lanka in het noorden en het oosten van het land uitvoeren. In deze maanden is het laagseizoen in Sri Lanka, de prijzen van de accommodatie liggen dan lager dan normaal wat erg gunstig kan zijn voor jouw rondreis.

Rondreis tip: een opvouwbaar parapluutje is van mei t/m augustus zeker niet vervelend om bij je te dragen in Sri Lanka. Én, die mooie, groene natuur zal je elders niet snel tegen komen.

In de maanden april, september en november is het tussenseizoen voor Sri Lanka. April is een druk bezochte maand, omdat er in Sri Lanka het nieuwe jaar gevierd wordt en veel accommodaties volgeboekt zijn. De maanden september en november zijn rustig. Het noorden en oosten van Sri Lanka zijn goed te bereizen in deze maanden. Er valt vooral in die regio minder regenval ten opzichte van de andere delen van Sri Lanka.

Het hoogseizoen in Sri Lanka speelt zich af in onze wintermaanden. Wil je het koude Nederland ontvluchten? Dan is een rondreis door Sri Lanka zeker aan te raden. Van december tot maart zal het voornamelijk regenen in het noorden en oosten van Sri Lanka. Dit is de ideale periode om tijdens jouw rondreis Sri Lanka juist het zuiden en westen te verkennen. Houd er wel rekening mee dat vanwege het hoogseizoen er meer toerisme is in Sri Lanka en de prijzen van accommodaties dan ook stijgen.

Kortom, de beste reistijd voor je Sri Lanka rondreis..

Samengevat: je rondreis door Sri Lanka zou dus in principe het hele jaar door kunnen plaatsvinden. Dit is namelijk regio-afhankelijk maar ook afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Als advies geven we je graag mee dat de beste reistijd voor Sri Lanka de maanden februari en maart zijn. Dit zijn de maanden na de regenseizoenen. Natuurlijk is er dan wel kans op een regenbui, maar over het algemeen is dit de droogste periode.

Ben je een echte natuurliefhebber en niet bang voor nat ondergoed? Laat je dan zeker niet tegen houden door de moessons en vertrek lekker in de zomer naar Sri Lanka. Naast dat het goedkoper is, is de natuur op haar mooist.

Enthousiast geworden?

Ben je warm geworden voor een mooie rondreis Sri Lanka? Check snel onze voorbeeld rondreizen Sri Lanka en laat je reis op maat maken door onze local hero Viraj, Sri Lanka reisspecialist.

Viraj woont in Sri Lanka en kent de leuke, bijzondere plekken. Hij helpt dan ook graag met het opstellen van je Sri Lanka rondreis op maat en kan al je vragen beantwoorden.

Terug naar overzicht