Beste reistijd Nicaragua

Adriënne 31 december 2020 Nicaragua Beste reistijd

Wandelen door smalle straatjes met oude koloniale gebouwen, alles leren over koffie op een lokale koffiefarm, ontspannen aan tropische palmstranden en klauteren langs hoge vulkanen. In Nicaragua kan het allemaal.

Rijdend in je eigen 4x4 huurauto aanschouw je de uitbundige flora en fauna en leer je meer over de koloniale geschiedenis van het onbekendere zusje van Costa Rica. Dit alles doe je natuurlijk het liefst met de zon aan de horizon. Wat is de beste reistijd voor een rondreis door Nicaragua? In dit blog vertellen wij je wanneer je het beste naar Nicaragua kunt reizen:

Beste reistijd Nicaragua

Zijn slippers voor jou ook het ultieme vakantiegevoel? Dan heb je in Nicaragua geluk, want het hele jaar door is de temperatuur aangenaam warm. Overdag rond de 30 graden Celsius en ’s nachts minimum temperaturen van 20 graden Celsius. In welk jaargetij je ook reist, je slippers en korte broek kunnen mee in de bagage.

Droog en natseizoen

Ook al blijft de temperatuur het hele jaar door aangenaam warm, er is wel een nat en een droogseizoen in Nicaragua. In januari, februari, maart, november en december heb je de meeste kans op zon en blauwe luchten. In deze periode valt er nauwelijks regen en is het weer stabiel. Vaak worden deze maanden dan ook gekenmerkt als de beste reistijd Nicaragua.

Vind je een verfrissende bui niet erg en aanschouw je de natuur het liefst op zijn mooist? Reis dan tijdens het regenseizoen van mei tot en met oktober. De natuur is dan in volle bloei en na een fikse bui klaart het vaak ook snel weer op. Door de toenemende mogelijkheid op tropische stormen in het oosten van het land, is er van juni tot en met november wel meer kans op grote depressies en verstoringen. In deze periode kan het soms ook het overgrote deel van de dag regenen. De natste maanden in Nicaragua zijn juni, september en oktober.

Hoogvlaktes

Het vulkanische landschap van Nicaragua is op te delen in drie zones: laagland, centrale hoogland en het ‘koudland’. In het laagland, de gebieden langs de kust en landinwaarts tot 750 meter hoogte, worden de warmste temperaturen in het land gemeten. De temperaturen liggen hier net iets boven de 30 graden Celsius, waarbij het kwik landinwaarts tijdens de warmste maanden (maart en april) kan oplopen tot 36 graden Celsius. In het centrale hoogland, van 750 tot 1600 meter hoogte, liggen de temperaturen rond de 30 graden Celsius, waarbij het ’s avonds en 's nachts iets koeler wordt dan in het laagland. Bezoek je het ‘koudland’, boven 1600 meter, dan liggen de maximumtemperaturen lager: tussen de 22 en 24 graden Celsius. De avonden en nachten zijn hier koel, tussen de 10 en 15 graden Celsius.

Combi met buurland Costa Rica

Als je er toch bent, dan wil je je rondreis door Nicaragua misschien wel combineren met de groene natuur van Costa Rica. Veel reizigers doen dit. Steek bijvoorbeeld vanaf San Juan del Sur de grens over en pak de Costa Ricaanse jungle mee. Vlak over de grens vind je Tenorio National Park, genoemd naar de gelijknamige vulkaan. Door dit groene park met uitbundige flora en fauna stroomt de Río Celeste, een azuurblauwe rivier die mooi aftekent tegen het groen van de jungle. Wandel via modderpaadjes door dichtbegroeide bossen en maak een foto bij de Río Celeste waterval. Tenorio is een mooie afwisseling met de koloniale geschiedenis van Nicaragua. De beste reistijd om Río Celeste te bezoeken is tijdens het droge seizoen van december tot april, waarbij februari, maart en april de drukst bezochte maanden zijn.

Meer weten?

Denk je erover na om een rondreis Nicaragua te maken? Of heb je hulp nodig bij het samenstellen van jouw ideale rondreis Nicaragua? Local Hero Jessica is geboren en getogen in Nicaragua en zij helpt je graag bij het samenstellen van je rondreis door Nicaragua. Wil je liever eerst meer inspiratie opdoen? Bekijk ook onze Nicaragua Top-5 met de leukste tips of de Nicaragua rondreis betaalbaarde leukste rondreis Nicaragua en Nicaragua rondreis met kinderen.

Terug naar overzicht