Beste reistijd Chili

Naomi 4 maart 2021 Chili Reistips, Beste reistijd

Van het Chileense Patagonië met mistige fjorden en besneeuwde bergtoppen tot de droge Atacama woestijn en Chileense stranden in het noorden. Het landschap van Chili is divers en heeft heel wat te bieden. Door de enorme lengte van het land is er een groot variatie in natuur en klimaat.

Of je nu van plan bent om een trekking te maken in Torres del Paine, een selfdrive avontuur toe doen over de bekende Carretera Austral of wijntjes wilt proeven in de zon. Het is zeker handig om te weten wat voor weer je kunt verwachten en in welke periode je het beste naar Chili kunt afreizen. In dit blog vertellen we je meer over de beste reistijd in Chili.

Wel 8 verschillende klimaatzones

Chili strekt zich uit over meer dan 4.300 kilometer in de lengte en dat met een breedte van maar 188 km. Chili ligt hierdoor in wel 8 verschillende klimaatzones. In het noorden kun je in korte broeken lopen door het droge woestijn klimaat, terwijl je in het zuiden een dikke jas nodig hebt voor het hooggebergte klimaat. Let wel op: ook in het noorden kunnen de temperaturen ’s avonds tot het vriespunt dalen.

Daarnaast kent Chili een gematigde klimaat, vooral aan de Chileense kust. Hier is het over het algemeen wat kouder dan in de woestijn door de frisse zeebries. In de centrale vallei, het midden van het land, heerst een mediterraan klimaat met droge zomers en in de winter korte regenperiodes.

Door deze verschillende klimaten zijn er veel verschillende landschappen. Zo kun je in het noorden de Atacama woestijn bezoeken en in het zuiden Nationaal park het bekende Torres de Paine met besneeuwde bergtoppen. Hier vormen meren, rivieren, watervallen, gletsjers en bossen de leefomgeving van veel wildlife. Zo kun je er puma’s, condors en vele andere inheemse diersoorten vinden.

Beste reistijd

Door de verschillende klimaten is het lastig om de beste reistijd voor Chili te bepalen. Toch wordt de Chileense zomer, dat is tijdens onze winter in de maanden van oktober tot eind april, vaak als beste reistijd gezien. In oktober zit je nog voor het hoogseizoen maar zijn de temperaturen wel al aangenaam. Het hoogseizoen loopt in Chili van december tot maart, vooral in de parken in het zuiden kan het dan soms erg druk zijn. Ga je in april naar Chili dan heb je ook kans op mooi weer en is het er waarschijnlijk minder druk. Ga niet te laat, want dan wordt het langzaam winter en is een deel van het zuiden vaak onbereikbaar door de sneeuw. Ook valt er in de Chileense winter vaak aardig wat regen in het midden van het land.

Maar welke temperaturen kun je nu verwachten als je een rondreis door Chili maakt? Als we kijken naar het noorden liggen de temperaturen gemiddeld het hele jaar door tussen de 17 en 23 graden. In de Atacama woestijn kan het soms wel 40 graden Celsius worden. In midden Chili liggen de temperaturen tussen de 10 en 24 graden Celsius met in de winter periodes van veel neerslag. In het zuiden is het vaak wat kouder, dit komt ook door de hoogteverschillen. Hier liggen de temperaturen per jaar gemiddeld tussen de 4 en 15 graden Celsius, met veel neerslag en in de winter zelfs sneeuw.

Combi Argentinië

Je kunt je rondreis door Chili ook goed combineren met buurland Argentinië. Ontdek de bruisende steden van Argentinië. Rijd met de auto door groene valleien, bergen en witte stadjes. Verken op de fiets de wijngaarden van Cafayate, met een bijbehorende wijnproeverij. En vergeet niet de selfie met een cactus te maken in het nationale park Cardones. Voor inspiratie voor een reis door Chili of een combi reis, bekijk onze Chili rondreizen. Ontdek zelf de hoogtepunten van Chili én Argentinië.

Inspiratie voor je reis naar Chili

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je rondreis naar Chili? Bekijk dan eens een van onze voorbeeldreizen. Voor je reis naar Chili raden wij je aan om van het zuiden naar het noorden te rijden. Zo bewaar je de warmste plekken voor het laatst. Local Hero Mery helpt je graag met het samenstellen ideale rondreis door Chili.

Terug naar overzicht