ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Beste reistijd Borneo

Lisanne 25 september 2020 Borneo Reistips, Beste reistijd

De groene bladeren duw je opzij, de geur van regen komt je tegemoet en boven je hoor je geritsel van rondslingerende apen; je bent in het oudste oerwoud ter wereld, je bent namelijk in Borneo. Niet voor niks komen natuurexperts en filmmakers naar dit Zuidoost-Aziatische eiland, want je vindt hier een rijke biodiversiteit aan flora en fauna. Diep in het oerwoud worden vandaag de dag nog steeds nieuwe soorten ontdekt.

Deze jungle wil jij natuurlijk het liefst verkennen zonder dat je telkens een capuchon op moet zetten. Wanneer is het de beste reistijd voor een bezoek aan Borneo?

Klimaat

Borneo kent een tropisch klimaat. Het gehele jaar door liggen de temperaturen gemiddeld rond de 30 graden. Lekker warm dus. Alleen de hoger gelegen delen kennen wat koelere temperaturen. Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de moesson die plaatsvindt tussen half oktober en half maart. Dit zorgt voor een natte periode met tropische buien en hevige regenval. Laat je hier niet door tegenhouden, want de buien zijn vaak van korte duur. De zon breekt verrassend snel weer door. Daarbij is de natuur volop in bloei en zijn bepaalde natuurparken op zijn best door de hoge waterstand. Neem je camera dus mee, want al dit moois wil je vastleggen.

Naast het spotten van exotische dieren en planten kun je in Borneo ook duiken tussen tropische vissen, walvishaaien en kleurrijke koraalriffen. De beste duiktijd voor Borneo is het droge seizoen, van april tot en met september.

Feestdagen

Op 16 september gaat de Maleisische vlag uit, marcheren de soldaten over straat en geven schoolklassen optredens in kleurrijke traditionele kleding, want dan wordt Hari Malaysia gevierd. Op deze dag wordt de oprichting van de Maleisische federatie gevierd en zijn er overal festiviteiten. Met volle borst zingt men mee met het volkslied, want trots dat zijn ze hier wel op hun land en de wonderschone natuur. Zorg dat je ’s avonds in Sabah bent, zodat je ’s avonds de afsluiting met een vuurwerkshow kunt bijwonen.

To do’s in het kort

  • Wandel over touwbruggen dwars door de jungle in Gunung mulu nationaal parken breng een bezoek aan de diverse grotten. Een aanrader is de clearwater cave, een netwerk van ondergrondse rivieren.
  • Een dagtrip over de flanken van de beroemde berg Mount Kinabalu. Wandel samen met een lokale gids naar de canopy walkway of duik in een warme mineraalwaterbron van Poring. Aan de voet van de berg vind je het Kota Kinabalu park: spot kleurrijke flora waaronder orchideeën.
  • Tijd voor een ontdekkingsreis in de jungle van Danum Valley. Naast de orang oetan spot je hier de pygmee olifant, de Sumatraanse neushoorn en diverse soorten vlinders, reptielen en vogelsoorten.

Wil je nog meer inspiratie voor je rondreis door Borneo? Bekijk onze Borneo top 5 voor highlights en 'off the beaten track' tips om te doen tijdens jouw Borneo reis.

Hulp nodig bij het samenstellen van je reis naar Borneo of heb je meer vragen over de beste reistijd? Local Hero Herman, onze lokale reis-expert, geeft je graag advies en stelt met jou je reis op maat samen. Bekijk ook onze drie voorbeeldreizen: Borneo rondreis betaalbaar, Borneo rondreis de leukste of Borneo reis jungle adventure.

Terug naar overzicht