5 redenen om in Cuba te slapen in casas particulares

Veerle 27 juni 2017 Cuba Reistips, Meet the locals, Bijzonder overnachten

Bij het woord "homestay" denken de meeste mensen vaak direct aan een klein huisje, een hard bed en een verblijf ergens op het platteland. Het tegendeel is waar, een homestay kan ook comfortabel en midden in de stad. Zeker in Cuba, daar is dit één van de populairste manieren om te overnachten.

Tijdens je rondreis door Cuba kun je perfect gebruik maken van deze lokale homestay: de zogenoemde casa particular. Het is te vergelijken met een bed & breakfast: kleinschalig, comfortabel en een centrale ligging. Wij geven je 5 redenen waarom slapen in een Cubaanse casa zo leuk is.

1) Verblijf tussen de locals

Het contact met de lokale bevolking tijdens je rondreis is achteraf vaak één van je dierbaarste herinneringen. Door te verblijven in een casa particular verblijf je midden tussen de locals en maak je voor even deel uit van het gezin. Je gastgezin heeft vaak de beste tips over waar je moet zijn en wat je moet zien en doen. Ook hebben ze altijd wel een familielid waar je terecht kan voor een kleinschalige excursie. Zo maak je een paardrijtocht in Viñales via de neef van de broer van.

2) Budget vriendelijk

Ook niet onbelangrijk tijdens een verre reis: je budget. Slapen in een casa is vaak voordeliger dan slapen in een staatshotel. Geld wat je mooi weer kunt uitgeven aan een extra Mojito (of twee) bijvoorbeeld! 

3) Centrale locatie

De meeste casas op Cuba liggen op steenworp afstand van het centrum, waardoor je zo naar de gezellige pleintjes en bezienswaardigheden loopt. De grote staatshotels daarentegen liggen verder buiten de stad, waardoor je dan vaak een huurauto nodig hebt. Vraag je gastgezin bijvoorbeeld waar je het beste en lekkerste kunt eten. Zij kennen hun stad tenslotte het beste, en zo sta je voor je het weet de salsa te dansen samen met de lokale bevolking. 

4) Je Spaans oefenen

Lang niet alle Cubanen spreken Engels. Spreek je geen woord Spaans? Leer een paar woorden uit je hoofd. Want echt contact met de locals begint met de taal. De rest komt wel met handen en voeten. Een leuke tip is om foto´s van thuis te laten zien; je huis, familie, huisdieren, enz. De meeste Cubanen zijn nog nooit van het eiland af geweest en zijn dus heel geïnteresseerd in jouw leven. 

5) Heerlijk eten

Echt een aanrader is om bij je casa te eten. Vaak vragen ze bij je ontbijt of je 's avonds ook blijft eten. Je eet dan niet samen met je gastgezin, maar de vrouw des huizes kookt speciaal voor jou en je reisgezelschap. Meestal is er keuze uit kip, varken en vis, soms zelfs verse kreeft. Het ligt een beetje aan het seizoen welke groente er geoogst is. Smakelijk is het sowieso en veel beter dan de buffet diners in de staatshotels of all-inclusive hotels in Varadero. 

Kleinschalig en lokaal overnachten 

Door te overnachten in sfeervolle casas particulares, beleef je niet alleen het 'echte Cuba', je steunt ook nog eens de lokale bevolking. Want de meeste gastgezinnen leven van de verhuur van kamers aan reizigers. Je zult zien, ze zijn dan ook erg dankbaar voor je komst. 

Laat local Hero Dariel, je Cuba reisexpert, je helpen bij het samenstellen van je eigen Cuba reis op maat. Hij selecteert de leukste casas voor jou en helpt je met een logische route, per bus of huurauto. Zelf al een route in gedachten? Mail hem direct je eigen Cuba reisplan door. 

Cuba met local touch?

Kun je niet genoeg krijgen van de Cubaanse cultuur en vind jij het leuk om de lokale bevolking beter te leren kennen tijdens je rondereis door Cuba? Bijvoorbeeld door je hobby te delen met een Cubaanse evenknie of door het bijwonen van een lokale activiteit. Meet the locals in Cuba en laat Dariel hier tijd voor reserveren in je reisplan.  

Terug naar overzicht