ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Je Indonesië reis nóg leuker

Net als jij vinden we contact met locals een van de leukste dingen op reis.
Een ontmoeting die je kijk op de wereld verandert. Regel via ons je reis met zo'n 'local touch'.

1

Indonesië: deel je hobby...

Evy: Ben je juf, leraar, verpleger, kok of musicus? Ben je landbouwer en wil je helpen oogsten? Hoe leuk is het om op je reis een ochtend of een middag je werk, hobby of interesse te delen met een Indonesiër met dezelfde passie?

Bij Local Hero Travel kan dat! Ik bouw een dagdeel (ca. 4 uur) in je reis en zorg voor een lokale begeleider/ster die Engels spreekt én die je haalt en brengt bij je hotel.

Wanneer? Dagelijks, op een reisdag naar keuze. 
Waar? Dit kan op Sulawesi maar evt. ook elders.
Kosten? Enkele tientjes p.p. afhankelijk van je wensen.

2

Indonesië: kleinschalig verblijf

Evy: ik geloof in lokale hotels en family-run guesthouses. Of comfortabele lodges en goed gelegen boetiekhotels. Plekken waar de receptionist je kent, de schoonmaakster geen nummer is en je met iedereen een praatje maakt.  

Zo boek ik veel reizigers in de typische hotels als hotel Luta in Toraja, Bara Beach in Bira of Two Fishes op Bunaken eiland. Veel reizigers vinden het ook wel relaxt om aan het eind van hun reis een paar nachtjes een luxe hotel of resort te reserveren. Ik kan dat uiteraard voor je regelen.

3

Indonesië community stay

Evy: slapen bij een Indonesische familie is toch een beetje een drempel. Je wilt op vakantie Indonesië leren kennen maar een nachtje lokaal slapen inplannen? Stap erover heen en laat mij je verblijf regelen bijvoorbeeld in het dorp Rantepao,

De Tana Toraja die hier wonene hebben ook mobieltjes en leven in de 21e eeuw. Tegelijk zijn ze trots op hun traditionele cultuur, de houten zadeldak huizen waar hele families bij elkaar wonen, de hangende rotsgraven en feesten die wel dagen kunnen duren.  Wedden dat het de beste ervaring van je reis wordt?

4

Makassar: terras café Goedang Popsa

Evy: natuurlijk, er zijn meer café’s in Makassar. Maar dit vrij nieuwe café heeft een gezellig buitenterras aan het water, met uitzicht op de haven en met een mooie zonsondergang.

Cocktails, drankjes met en zonder alcohol en, je bent in Indonesië, ook lekker eten (Indo en Westers van chef Ahmed Faisal. ’s Avonds buiten vaak een DJ, binnen speelt dan een live band.

Open: dagelijks 10.00-01.00 uur.
Adres: l. Ujung Pandang No. 4, Bulo Gading,  
Bulo Gading, Makassar, Sulawesi Selatan 90171.
Tel: +62 411 3621591
Checked: september 2023 door Evy, je Local Hero.

5

Makassar: Restoran Rumah Makan Nelayan

Evy: bij de warungs aan de haven hap je samen met de locals snel een gegrild visje (ikan bakar). Maar wil je het iets verfijnder ga dan naar dit redelijk geprijsde, al jaren populaire restaurant: seafood Indo-style met een Aziatische twist.

Probeer de kudu-kudu, een lokaal visgerecht waarvoor ze zelfs uit Jakarta overkomen. Pas wel op voor de rica-rica saus uit Manado (spicy!), vraag om palape (zoete tamarinde) of polos (zonder saus)

Open: dagelijks, 10.30-22.00 uur.
Adres: Jl. Ali Malaka No.25, Maloku, Kec.
Makassar, Kota Makassar, Sulawesi 90112. 
Tel: +62 411 3610523
Checked: september 2023 door Evy, je Local Hero.

6

Toraja: Lovely Toraja maand

Evy: een hele maand festiviteiten en activiteiten ter promotie van de Toraja cultuur. Niet zozeer toeristisch, het wordt georganiseerd voor de locals: je kunt bv. een brommer of koelkast winnen.

Ceremonies, typische Toraja rituelen, dansen, songcontest, theater, kunst markt, nightrun en culinaire wedstrijd. Vooral de laatste 2 weken van de maand.

Wanneer: jaarlijks in december.
Waar: Rantepao en omgeving Toraja vallei.
Hoe: Ik pas het in je reisschema en geef tips waar je moet wezen. Veel foto momenten.
Checked: september 2023 door Evy, je Local Hero.

Rondreizen Indonesië:

naar voorbeeldreizen

Maak je reis lokaal:

Zó zorg je ervoor dat je reis nog meer local wordt

* Kies je voorbeeldreis 
(of geef je eigen route door)

* Vink op het aanvraagformulier
aan wat je reis lokaal maakt

* Je local Hero gaat aan de slag

naar aanvraag

Local stories:

Reizen: meer dan hotelkamers
boeken, highlights afvinken en 
kant-en-klaar avontuur.

Kom dichterbij en ontdek de 
wereld door de ogen van locals.

Hun persoonlijke verhalen: over
families en relaties, over hoogte
en dieptepunten, hun zorgen,
blijdschap en levenswijsheid.

Echte verhalen, van echte mensen.

naar Local stories
Hier vind je de reizen naar Sumatra en Sulawesi. Maar wil je liever naar Java, Bali en Lombok toe, ga dan naar onze Java & Bali rondreis pagina. Lees verder

Anders door Indonesië reizen kan op allerlei manieren. Een complete Indonesië rondreis naar Sumatra en Sulawesi of in 2 weken kleinschalig Sumatra en Sulawesi bereizen. 

Je begint op Sumatra, want de indrukwekkende orang oetans in het Gunung Leuser Nationaal Park mag je niet missen. Je maakt een trekking naar de olifanten van Tangkahan en vliegt via Yogya, met zijn paleis, galerieën en Borobudur tempel naar Makassar op Sulawesi. Maak sidetrips naar Maros en Malino en rijd daarna naar Rantepao in de Toraja vallei. Op een tweedaagse trek door het gebied leer je de mensen en cultuur goed kennen. Een kanotochtje op het mooie Tempe meer en dan kiezen: óf naar de stranden van Bira of vliegen naar Manado voor het Tangkoko National Park waar je snorkelt  in de koraaltuinen van Bunaken. Vraag je local Hero, je reis specialist ter plaatse.

Ben je er voor het eerst, kijk dan bij de Sumatra Sulawesi Top 5: de leukste dingen die je op Sumatra en Sulawesi meemaakt. Want waar vind je dicht regenwoud met orang oetans, traditionele Toraja zadeldakhuizen én de mooiste koraaltuinen?

Local Hero Travel

Onze local Hero, je Indonesië reisspecialist ter plaatse, helpt je bij het plannen van een kleinschalige Indonesië rondreis. Juist naar de minder bezochte eilanden, Sumatra, Sulawesi. Maar ook naar Irian Jaya of de Molukken. Ideaal als je het als doe-het-zelver zelf wilt uitstippelen maar het prettig vindt om daarbij wat hulp te hebben.

Neem direct contact op met je reisspecialist on-the-spot en laat je voor je Indonesië rondreis over Sumatra en Sulawesi verder inspireren. Kijk bij de Indonesië Top 5, de leukste dingen die je op Sumatra en Sulawesi kunt doen.

Met jarenlang ervaring met kleinschalig Indonesië reizen en up-to-date lokale kennis wordt je Indonesië rondreis helemaal top! Local Hero Travel ondersteunt lokale communities op Sumatra en Sulawesi. Doe mee, boek een  Indonesië homestay, drink wat in een lokale kroeg, ga eens wat eten in een typisch Makassar restaurant, kortom meet the locals.

Want: Meet the locals, share the world.

Beste reistijd Indonesië

Tijdens het plannen van je rondreis door Indonesië ben je vast benieuwd naar wat de beste reistijd is. Indonesië ligt rond de evenaar en heeft een tropisch klimaat. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur gemiddeld rond de 30 graden ligt. Ben je van plan tijdens je rondreis een berg of vulkaar te beklimmen, dan wordt het al snel koeler. Ook in de bus of auto staat de airco vaak aan, dus warme kleding is soms juist wel handig. 

De hoeveelheid regen die er in Indonesië valt verschilt. De droogste maanden op het eiland Java zijn van juli tot september. Voor Oost Indonesië valt er in augustus en september de minste regen. De beste reistijd voor Indonesië is dan ook van maart tot oktober. 

Prakitische informatie Indonesië

Visum: voor je reis naar Indonesië hoef je geen visum aan te vragen als je vliegt op Jakarta, Den Pasar Bali, Medan, Surabaya & Batam. Je krijgt op deze luchthavens bij aankomst een stempel in je paspoort, hiermee mag je 30 dagen in Indonesie verblijven. Wil je langer in Indonesië verblijven of kom je aan op een andere luchthaven dan zal je van te voren een visum aan moeten vragen, dit kan gemakkelijk online. 

Vaccinaties: voor je reis naar Indonesië is een vaccinatie niet verplicht. Wel worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden 

Tijdsverschil: tijdens onze winter in het op Java gezien 6 uur later. In de zomer is dit tijdsverschil 5 uur. Op Bali en verder naar het oosten komt daar nog eens 1 uur bij.  

Geld & pinnen: de geldeenheid in Indonesië is de Indonesische Rupiah (INR). Je kunt in Indonesië overal pinnen, zet wel voor je op reis gaat je bankpas aan op wereld. Creditcards worden in hotels, winkels en grote steden steeds vaker geaccepteerd. 

Getting around: tijdens je rondreis door Indonesië maak je gebruik van het openbaar vervoer en transfers met chauffeur. Door de hoogte verschillen, gaten in de wegen en bochten is de snelheid vaak niet meer dan 50 km per uur.