ons ff bellen? -> 026-3030161

Contact

ma t/m vrij 08:45 - 17:00 uur

Zuid-Afrika best local experiences

reisduur:
23 dagen / 22 nachten
route:
Johannesburg - Underberg - Lesotho - Golden Gate - Mountain Zebra - Addo - Plettenberg Bay - Knysna - Prince Albert - Heidelberg - Kaapstad
reissom:
va. € 1775,- (p.p. bij 2 volwassenen) (Boek zelf je retourvlucht)

Is dat wel iets voor mij, zo’n ‘local’ reis? Die vraag krijgen we vaker. Wellicht twijfel je, geen platte budget autovakantie maar echt contact met de locals en toch ook een comfortabele en ontspannen vakantiereis?

Ja dat kan! Een afwisselende, anders-dan-anders route tijdens je kleinschalige rondreis door Zuid-Afrika. Waarbij je je reiziger voelt, meer dan alleen vanachter je autoraam. Met veel bijzondere natuur en cultuur. Met originele, slim gekozen comfort overnachtingsplekken in de sfeer van het land.

Dit routevoorbeeld geeft al aan wat mogelijk is. Drie weken is fijn, want je wilt niet haasten. Maar korter of langer kan, meer of minder extra side-trips. Laat het weten en je local Hero Tanja, je Zuid-Afrika reisspecialist, regelt het voor je.

Inbegrepen:

  • Luchthaventransfers in Johannesburg;
  • Meet & greet op de luchthaven van Johannesburg;
  • 20 x 24 uur Avis autohuur cat. C (Toyota Corolla Quest of verg.) airco, incl. CDW/diefstal verzekering (volledige afkoop), zonder verder eigen risico voor schade aan ruiten of banden en extra chauffeur;
  • Alle overnachtingen in 2-pers.k met sanitair en ontbijt, behalve op dag 5 en 7 t/m 12 (logies dag 9-10, rest selfcatering);
  • Genoemde excursies: fietstoer Soweto met lunch, 4x4 Lesotho met lunch, farmtoer, Bo kaap excursie;
  • Volledig infopakket en (telefonische) assistentie van je local Hero;

Exclusief:

  • Internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
  • Lokale vlucht Johannesburg – Durban (v.a. ca. € 65,- p.p.);
  • Extra’s autohuur: vehicle Contract Fee at R115, one way fee Durban – Kaapstad (kosten ter plaatse, afhankelijk van vertrekdatum)
  • Brandstof en evt. tolgelden;
  • Borgsom huurauto (te betalen met creditcard op naam van de bestuurder!);
  • Park-entrees (R 240 of 360 p.p.p.n.);
  • Upgrades of e xtra excursies zoals Knysna Township bezoek;
  • Evt. toeslagen bij reizen op feestdagen en in het hoogseizoen (je local Hero heeft de laatste informatie);
  • Overige maaltijden, persoonlijke uitgaven, fooien etc.

Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika?

In onze winter is het in Zuid-Afrika zomer. De seizoenen zijn precies andersom als bij ons. De beste reistijd Zuid Afrika hangt vooral af van wat je er wilt doen. Ga je vooral in Kaapstad of bij Durban op het strand liggen, dan kun je het best in december of januari t/m maart gaan. Wildlife is het best te zien in de droge winter, in juli en augustus, als de parken niet zo begroeid zijn. De Kaapprovincie is in die tijd lenteachtig.

Belangrijker nog zijn de Zuid-Afrikaanse vakanties: rond Kerst en Nieuwjaar hebben de Zuid-Afrikanen zelf zomervakantie en boeken veel Noord Europeanen een trip naar de warme Zuid-Afrikaanse zomer.
Ook met Pasen is het erg druk. Maak je je rondreis door Zuid-Afrika in deze periodes, boek dan heel vroeg, want vooral de meeste Nationale Parken, vooral Kruger, Umhlanga zijn snel vol. Juli en augustus zijn ook populair dus ook dan is vroeg boeken aan te raden.

Heb ik een visum nodig voor Zuid-Afrika? 

Voor deze reizen naar Zuid-Afrika hoef je geen visum aan te vragen. Bij aankomst krijg je een sticker in je paspoort waarmee je maximaal 90 dagen mag blijven. Je hebt een vliegticket nodig met een bevestigde terugvlucht en je paspoort moet nog minimaal 30 dagen geldig zijn na terugkomst in Nederland. Verder moeten er nog 2 lege bladzijden zijn.

Voor Swaziland geldt dat je een gratis visum krijgt bij de grens. Je paspoort moet nog wel minimaal 3 maanden na terugkomst uit het land geldig zijn. Kom je per huurauto, vraag dan bij het ophalen of is aangegeven dat je de auto mee mag nemen naar Swaziland. Wil je naar Lesotho, dan moet je paspoort na aankomst daar nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezit van geldige en juiste reisdocumenten. Het is altijd handig voor vertrek de informatie van het consulaat of de ambassade nog eens te checken, zodat je zeker weet dat je over de juiste en geldige documenten beschikt.

Ouders met kinderen
Vanaf 1 juni 2015 moeten ouders met kinderen jonger dan 18 jaar, naast paspoort en ticket, ook een geboortecertificaat kunnen laten zien (in het Engels). Je haalt dit bij de gemeente waar zij geboren zijn. Was dat niet in Nederland, dan is dat buitenlandse geboortebewijs nodig. Als maar één ouder meereist, is daarnaast óók nodig één van de drie documenten:
* schriftelijke en ondertekende toestemming van de andere ouder in het Engels
* bewijs van voogdij of zeggenschap in het Engels (bv uitspraak van de rechtbank)
* kopie van de overlijdensacte van de andere ouder, in het Engels, indien van toepassing. Reizen je kinderen niet met hun ouders maar met andere begeleiders, neem dan contact op met de ambassade van Zuid Afrika. Er gelden afwijkende regels.

Zijn vaccinaties voor Zuid-Afrika verplicht? 

Voor Zuid-Afrika zijn geen vaccinaties verplicht. Aangeraden wordt wel een vaccinatie tegen DTP en hepatitis A. Ga goed voorbereid op pad en laat je daarom tevoren tijdig, (d.w.z. tenminste 6 weken tevoren) adviseren. Op de website van het LCR, het Landelijk Coördinatie centrum Reizigers advisering kun je informatie inwinnen en de dichtstbijzijnde organisatie bij jou in de buurt vinden. Of kijk voor actuele informatie op de website van GGD Reisvaccinaties.

De prijzen van vaccinaties zijn wisselend dus een beetje shoppen kan geen kwaad. Veel ziektekosten verzekeringen vergoeden een deel van de vaccinatiekosten, het proberen waard. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen op reis. Maak je op weg naar Zuid-Afrika een tussenstop in een land waar gele koorts voorkomt, dan moet bij binnenkomst in Zuid-Afrika een vaccinatie stempel getoond kunnen worden.

Zuid Afrika kent in onze winter, hun zomer, een malaria risico in de noordelijke provincies (o.a. Kruger) en KwaZulu Natal (Durban e.o.). Dat geldt ook voor Swaziland. Draag beschermende kleding met lange mouwen, vooral bij zonsondergang, en spuit regelmatig anti muggen spray. Het LCR kan adviseren over malaria profylaxe.

Is er tijdsverschil met Zuid-Afrika? 

In Zuid-Afrika is het gedurende onze zomertijd even laat als in Nederland. In de wintertijd is het 1 uur later.

Is het veilig in Zuid-Afrika? 

Zuid-Afrika is een redelijk veilig land, maar 's avonds ga je in Afrika liever niet te voet: bel altijd een taxi. Overdag geldt: vermijd afgelegen wijken en stranden, en let op je spullen bij populaire bezienswaardigheden. Berg je papieren en kostbaarheden op in een kluis.

De veiligheid van jou als reiziger staat uiteraard voorop bij Local Hero Travel. Zowel wij als onze local Hero, de reisexpert van Zuid Afrika, checken regelmatig de actuele veiligheidssituatie in Zuid-Afrika en het van toepassing zijnde reisadvies en zullen je zo nodig adviseren. Kijk zelf ook op de website van Nederland Wereldwijd (van het ministerie van Buitenlandse Zaken) voor de actuele informatie over reizen naar Zuid-Afrika.

Welke kleding draag ik in Zuid-Afrika? 

Zuid-Afrika is minder warm dan je denkt, het is de fout die bijna iedereen maakt: de meeste reizigers kleden zich te luchtig. In onze zomer is het zuidelijk deel koel, vergelijkbaar met onze lente. De temperatuur daalt verder snel met de hoogte en Zuid-Afrika is natuurlijk niet zo plat als Nederland.

Zorg dus, ook in de Nederlandse winter, de zomer van Zuid-Afrika, voor een warme trui en sjaal en kleding in verschillende laagjes. Vroege en late gamedrives kunnen erg koud zijn, ook al om dat je in de rijwind van een open jeep zit.

Bezoek je tempels, kerken of moskeeën, zorg dan voor bedekkende kleding. Topless zonnen is in Zuid-Afrika verboden. In steden en plaatsen aan het strand wordt geen strandkleding gedragen, behalve aan het strand zelf. Neem geen militaire camouflage kleding mee, dat kan problemen opleveren bij de grenzen.

Hoe betaal ik in Zuid-Afrika? 

In Zuid-Afrika betaal je met de Zuid-Afrikaanse Rand (Zar). Om een idee te krijgen kun je op de site van een convertor  alvast de koers bekijken. Let op dat bij benzinepompen alleen cash rands worden geaccepteerd, dus pin tijdig. Dat kan overal in Zuid-Afrika. In Swaziland en Lesotho kun je ook met randen betalen. Je krijgt wel lokale valuta terug (resp. de Liliangeni ofwel Emalangeni in Swaziland, de Loti/Maloti in Lesotho.

Pin altijd op een goed verlichte plaats, bij voorkeur overdag en liefst in een bankgebouw. Laat niemand helpen of meekijken en vraag een bonnetje. In afgelegen gebieden kom je veel minder pin-automaten tegen, dus zorg ervoor voldoende contact geld te hebben. Het is altijd aan te raden om voor ‘noodgevallen’, zoals wanneer een pinautomaat niet werkt, wat euro’s of US dollars in cash bij je te hebben. Vergeet tenslotte niet je bankpas uit te breiden naar ‘Afrika’, anders kun je geen geld pinnen.

Welke stekker wordt gebruikt in Zuid-Afrika? 

De stopcontacten in Zuid-Afrika werken op 220 volt. Je hebt een speciale driepotige stekker nodig, vaak past ook een wereldstekker niet. Je kunt zo’n stekker kopen bij warenhuizen of ijzerwinkels maar vaak ook lenen bij de receptie van je hotel. Bushcamps hebben niet altijd stroom, vaak wel bij de receptie. Olielampen verlichten de paden en een kleine zaklamp meenemen is een must, ook voor onderweg.

Hoe reis ik door Zuid-Afrika? 

Je reist in Zuid Afrika vooral per huurauto. Check of deze in goede staat is als je hem ophaalt, en noteer / fotografeer waar nodig, eventuele beschadigingen. Check de banden en vraag als je via Swaziland gaat, om een ok-tje daarvoor! Veel snelwegen buiten de steden zijn 3 baans, met inhaalstroken maar zonder pechstrook en met slechte kanten. Wees voorzichtig en rijd niet te snel.

Er zijn veel verborgen radarcontroles en boetes zijn fors. Dit geldt ook in de Nationale parken, waar de maximum snelheid vaak niet meer dan 40 km is. Veel huurauto’s zijn wit, herinner je goed waar je parkeert of maak een aantekening. Neem na zonsondergang in de steden altijd de auto of taxi, ook vanuit je restaurant of pub naar je hotel als dat vlakbij is.

Zelf boeken

Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. Kijk bijvoorbeeld* op: 
-vliegwinkel.nl  
-cheaptickets.nl 
-tix.nl 
-skyscanner.com

*De internationale vlucht maakt dus geen onderdeel uit van de reis die je bij ons boekt. De bovenstaande links zijn ter informatie, we verdienen hier niet aan.

Let hierbij op het volgende: 

* juist invullen volledige voornaam en (meisjes) achternaam. Later wijzigen om fouten te herstellen, al is het maar 1 letter, kost extra. 
* je betaalt het volle bedrag direct, doorgaans via iDeal of creditcard. Zorg er dus voor dat voor je boekt dit bedrag op je rekening staat. 
* je ticket(s) ontvang je na boeking direct via email. Check deze dan ook direct op fouten. 
* bij de tickets zit informatie over voorwaarden en een begeleidende brief met informatie. 
* geef na boeking je localHero de gegevens tijdig door, ook als er iets gewijzigd is.

Je vliegt naar

De meeste reizigers starten in Johannesburg en reizen dan zuidwaarts naar Kaapstad, vanwaar ze dan terug vliegen. Andersom kan natuurlijk ook, zo bewaar je het safari gedeelte voor het laatst. Je vliegt dus op de ene luchthaven en vliegt terug vanaf de andere. Of combineer met een binnenlandse vlucht: Je kunt bijvoorbeeld heen op Johannesburg vliegen en dan vanaf Durban via Johannesburg weer naar huis. Op de vliegsites kun je dit apart aangeven.  

Kosten

Reken voor een directe retourvlucht op tenminste € 800,-. Voordelige vluchten beginnen rond € 600,- maar je moet overstappen, bent lang onderweg en het risico op vertragingen is groter. Reken in het hoogseizoen al snel € 250 meer. In het topseizoen, met de kerst is € 1300,- voor een directe vlucht geen uitzondering. Vroeg boeken loont.

Maatschappijen  

Naar Zuid-Afrika vliegen de meeste reizigers met een directe KLM vlucht. Na een overnachting in de buurt van de luchthaven kun je de dag erop dan direct op weg. Andere mogelijkheden zijn er ook zoals Britisch Airways en Lufthansa, vaak met een overstap in Londen of Frankfurt. 

Tijden

* De meeste maatschappijen komen een dag later aan (nachtvluchten). De KLM nog op dezelfde dag. Houd hier rekening mee bij je dagplanning. Een direct vlucht duurt ca. 11 uur.
*Je local Hero zorgt voor aansluiting van je vlucht op het landgedeelte. Kom je laat aan, dan regelt je local Hero een overnachting in de buurt van de luchthaven, zodat je na een lange vlucht niet lang en/of in het donker moet rijden.
*Naast prijs is vluchtduur en overstap ook belangrijk. Voor € 100,- of € 150,- p.p. extra is direct vliegen een stuk comfortabeler en nog milieuvriendelijker ook.

Tips

*Boek je vlucht bij voorkeur zo vroeg mogelijk, ook buiten het hoogseizoen als kerst-of zomervakantie.
*Omdat veel maatschappijen na het weekend dus maandags hun capaciteit checken en evt. hun prijzen aanpassen, zijn op maandag avond of dinsdag de sites weer up to date met nieuwe prijzen.
*Let op speciale actieperiodes, bv. KLM weken.
*Vanaf Brussel of Düsseldorf zijn er vaak ook goede, betaalbare directe vluchten te boeken. Check de vliegsites voor de mogelijkheden.

Binnenlandse vluchten

Doorgaans regelt je local Hero de vlucht Durban – Port Elizabeth, die in veel routes voorkomt. South African Airways zijn er Kulala (meest betrouwbaar), Skywise en Mango. Zij richten zich vooral op de lokale markt tussen de grote steden.

 

 

reisduur:
23 dagen / 22 nachten
route:
Johannesburg - Underberg - Lesotho - Golden Gate - Mountain Zebra - Addo - Plettenberg Bay - Knysna - Prince Albert - Heidelberg - Kaapstad
reissom:
va. € 1775,- (p.p. bij 2 volwassenen)
Is dat wel iets voor mij, zo’n ‘local’ reis? Die vraag krijgen we vaker. Wellicht twijfel je, geen platte budget …
︿

Inbegrepen:

  • Luchthaventransfers in Johannesburg;
  • Meet & greet op de luchthaven van Johannesburg;
  • 20 x 24 uur Avis autohuur cat. C (Toyota Corolla Quest of verg.) airco, incl. CDW/diefstal verzekering (volledige afkoop), zonder verder eigen risico voor schade aan ruiten of banden en extra chauffeur;
  • Alle overnachtingen in 2-pers.k met sanitair en ontbijt, behalve op dag 5 en 7 t/m 12 (logies dag 9-10, rest selfcatering);
  • Genoemde excursies: fietstoer Soweto met lunch, 4x4 Lesotho met lunch, farmtoer, Bo kaap excursie;
  • Volledig infopakket en (telefonische) assistentie van je local Hero;

Exclusief:

  • Internationale vlucht (tips voor het zelf boeken van je vlucht);
  • Lokale vlucht Johannesburg – Durban (v.a. ca. € 65,- p.p.);
  • Extra’s autohuur: vehicle Contract Fee at R115, one way fee Durban – Kaapstad (kosten ter plaatse, afhankelijk van vertrekdatum)
  • Brandstof en evt. tolgelden;
  • Borgsom huurauto (te betalen met creditcard op naam van de bestuurder!);
  • Park-entrees (R 240 of 360 p.p.p.n.);
  • Upgrades of e xtra excursies zoals Knysna Township bezoek;
  • Evt. toeslagen bij reizen op feestdagen en in het hoogseizoen (je local Hero heeft de laatste informatie);
  • Overige maaltijden, persoonlijke uitgaven, fooien etc.
Wat is de beste reistijd voor Zuid-Afrika? In onze winter is het in Zuid-Afrika zomer. De seizoenen zijn precies andersom als …
︿
Zelf boeken Tegenwoordig kun je gemakkelijk zelf een internationale vlucht boeken, direct bij de luchtvaartmaatschappij of op een van de vliegticketsites. …
︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 1 - 2: Aankomst Zuid-Afrika, verblijf Johannesburg

Meestal kom je aan het eind van de dag aan in Zuid-Afrika. Het is dan fijn als je wordt opgehaald en je hotel in de buurt ligt. Daarom slaap je de eerste nacht in een sfeervolle lodge in de rustige Glen Maris wijk van Kempton Park, een kwartiertje van de luchthaven. Maar 9 kamers, een subtropische tuin met jacuzzi en verder alle faciliteiten.

De volgende ochtend zit je bijgeslapen aan een laat ontbijtje. Begin van de middag start je eerste ‘local experience’: geen sightseeing vanachter een autoraam maar een 4 uur durende fietstocht door de buurten van Soweto, lokaal georganiseerd en een echte eyeopener. Hapjes bij diverse kraampjes, shebeen (pub) bezoek en traditionele maaltijd zijn inbegrepen.

local Hero

Na de vlucht heb je meestal niet veel fut meer. Wil je ’s avonds naar een restaurantje in de buurt, laat het weten, je gastvrouw regelt het voor je.

Dag 1 - 2: Aankomst Zuid-Afrika, verblijf Johannesburg

Meestal kom je aan het eind van de dag aan in Zuid-Afrika. Het is dan fijn als je wordt opgehaald en je hotel in de buurt ligt. Daarom slaap je …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Lekker luxe, 5 ster hotel ca. € 50,- p.p. extra

  • Lekker luxe, 5 ster hotel ca. € 50,- p.p. extra

Dag 3: Vlucht naar Durban, naar Underberg

Ja, eigenwijs is deze route wel. Want in plaats van de te lange autorit vlieg je vanochtend naar Durban en haalt daar je huurauto op voor een mooie autorit (ca. 3 uur) naar Underberg, een vriendelijk boerendorpje aan de voet van de Drakensbergen in het zuiden van Kwazulu-Natal. De Alpen, maar dan in Zuid-Afrika.

Underberg ligt spectaculair in de groene, door riviertjes doorsneden heuvels met op de achtergrond de indrukwekkende pieken van de Drakensberg. Niet gek dat lokale hikers en mountainbikers het hier ‘outdoor-heaven’ noemen. Je overnacht in een top b&b bungalow met balkon en bergzicht, tuin met parasols, jacuzzi en gebruik van garage.

local Hero

Wil je een dagje Durban doen, verleng dan met een nacht. Voor wie voor het eerst in Zuid-Afrika is een goede tip, je hebt dan genoeg tijd voor de historische gebouwen, de kleurige Indiase markten en de relaxte strandboulevard.

Gezellige winkeltjes zijn de Underberg Pottery studio en de Funky Cow shop waar je origineel lokaal (Basotho) handwerk kunt kopen.

Dag 3: Vlucht naar Durban, naar Underberg

Ja, eigenwijs is deze route wel. Want in plaats van de te lange autorit vlieg je vanochtend naar Durban en haalt daar je huurauto op voor een mooie autorit (ca. …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Kosten ca. € 48,- p.p. extra

  • Kosten ca. € 48,- p.p. extra

Dag 4: Kleinschalig Zuid-Afrika, Underberg, bezoek Sanipass & Lesotho

Een vroege start want rond 08.00 uur wordt je opgehaald. Na Himeville en Ukhahlamba volg je de Mkomzana rivier door de Sanivallei naar de grenspost met het hooggelegen koninkrijkje Lesotho. Na de Sani pass klim je verder de Lesotho hooglanden in naar de top van de Black Mountain pass.

Na de lunch in Mokhotlong bezoek je de lokale Basotho dorpjes. Wie wil kan in plaats daarvan ook een korte ponytrekking maken door de bergen. In de namiddag daal je via de hoogste pub van Afrika (!) weer af naar het Zuid-Afrikaanse Underberg voor een welverdiend diner.

local Hero

Je Sani pass trip doe je per 4x4 in een kleine groep met lokale gids. Het is een fijne afwisseling en ideale mix van cultuur, natuur en historie.

Eigenaren Sandy en Louis van het Underberg estate leggen je in de watten en hebben prima tips voor lokale restaurantjes en trips.

Dag 4: Kleinschalig Zuid-Afrika, Underberg, bezoek Sanipass & Lesotho

Een vroege start want rond 08.00 uur wordt je opgehaald. Na Himeville en Ukhahlamba volg je de Mkomzana rivier door de Sanivallei naar de grenspost met het hooggelegen koninkrijkje Lesotho. …

︿

Dag 5: Underberg naar Golden Gate N.P.

Na het ontbijt weer je huurauto in voor een ochtend spectaculaire natuur: in ca. 4 - 5 uur rijd je door de heuvels en hooglanden van de Maluti bergen in de noordelijke Vrijstaat naar het Golden Gate N.P. Vanaf Ribbokkop, het hoogste punt van het park een fantastisch uitzicht.

Vanmiddag je auto uit en je hiking schoenen aan: op de trails tref je wildlife als eland, wildebeest, blesbok, oribi, springbok en zebra’s. Daarboven zweven zeldzame ibissen en gieren. Ja ook dat is Zuid-Afrika. Je overnacht in het Basotho Cultural Village restcamp in een rondavel met een typisch Zuid-Afrikaanse braai. Selfcatering, dus tevoren wel inslaan, een lekkere wijn erbij en genieten maar.

local Hero

Golden Gate heet zo vanwege de zonnestralen die bij ochtendgloren en zonsondergang de zandstenen kliffen in een gouden licht zetten.

Neem voor de self-catering bestek, mes, zout en kruiden mee in je ruimbagage vanuit Nederland. Omdat Zuidafrikanen vaak alles zelf meenemen, is dat er niet. De rest voor je braai koop je ter plekke, wel direct bij aankomst (!) want wij moesten ons bevroren braaivlees eerst nog ontdooien in de wasbak. Een paar herbruikbare, afsluitbare plastic bakjes, zakjes, een theedoek en wat natte tissues doen ook wonderen onderweg.

Vraag bij aankomst naar een geschikte trail en hoelang die duurt, zodat je net na zonsondergang terug bent.

Extra activiteiten lokaal. Georganiseerd door de het park. Soms eerst aanmelden. Meer info op: https://www.sanparks.org/parks/golden_gate/tourism/activities.php

Dag 5: Underberg naar Golden Gate N.P.

Na het ontbijt weer je huurauto in voor een ochtend spectaculaire natuur: in ca. 4 - 5 uur rijd je door de heuvels en hooglanden van de Maluti bergen in …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Ca. € 48,- p.p. extra

  • Ca. € 48,- p.p. extra

Dag 6: Local Experience rondreis; Golden Gate naar Karoo

Ook vandaag een mooie autorit van ca. 5-6 uur door de vrijstaat naar de Karoo. Uitgestrekte grazige weides, landerijen en zandstenen bergen op de achtergrond, je idee over ‘Afrika’ is toe aan een update! Ga op tijd weg en maak een late lunchstop in Bloemfontein, de ‘City of Roses’ met zijn historische gebouwen, musea en markten.

Tegen het eind van de dag bereik je de omgeving van de Gariep dam (de hoogste van het land) en de pittoreske Clarens vallei. Je overnacht in mooi ingerichte country style kamers. Plons in het zwembad en geniet dan van je sundowner. Het diner in het nabijgelegen Ou Kar pub en restaurant (lekkere lokale forel!) heb je na deze rit wel verdiend.

local Hero

Denk aan warme kleding! Een fout die veel reizigers, zelfs ondanks de info, toch steeds maken. Een flink deel van je reis voert door hooggelegen streken en warme kleren en een goed winddicht jack is echt een must. Je zult dankbaar zijn!

Dag 6: Local Experience rondreis; Golden Gate naar Karoo

Ook vandaag een mooie autorit van ca. 5-6 uur door de vrijstaat naar de Karoo. Uitgestrekte grazige weides, landerijen en zandstenen bergen op de achtergrond, je idee over ‘Afrika’ is …

︿

Dag 7 - 8: Karoo naar Mount Zebra N.P, verblijf

Vandaag is het ca. 4 uur rijden (zonder stops) via Graaff Reinet naar Beaufort West. Mount Zebra NP is met zijn 28.000 ha. vooral bij locals populair want het ligt wat uit de toeristische routes. Ten onrechte: de majestueuze Bankbergen en de golvende vlaktes zijn het woongebied van veel beschermde diersoorten.

Welke? Wat dacht je van leeuwen, cheetah, vossen, buffels, gemsbok, caracal, eland, aardwolf en tientallen vogelsoorten. Je snapt, dit moet je eigenlijk doen met een lokale natuurgids. Zo’n guided walk komt ook bij de fascinerende rotstekeningen van de San, de oorspronkelijke bewoners. Je overnacht selfcatering in het kleinschalige restcamp op 12 km. van de ingang.

local Hero

Lokale activiteiten. Via de park organisatie. Meer info op: https://www.sanparks.org/parks/mountain_zebra/

Dag 7 - 8: Karoo naar Mount Zebra N.P, verblijf

Vandaag is het ca. 4 uur rijden (zonder stops) via Graaff Reinet naar Beaufort West. Mount Zebra NP is met zijn 28.000 ha. vooral bij locals populair want het ligt …

︿

Dag 9 - 10: Naar Addo Elephant N.P., verblijf

Een korte rit, in ca. 3,5 uur ben je in het volgende National Park, het Addo National Park waar je verblijft in een rondavel in het restcamp. Je hebt vanmiddag en morgen de hele dag voor de activiteiten en safari’s, te voet of 4x4 gemotoriseerd, die hier worden aangeboden. Paardrijden, nachtsafari’s, je dagen hier zijn zo om.

Addo is Big Five gebied en een van de Zuid-Afrika highlights van je reis. Leeuwen, olifanten, buffels, zwarte neushoorns, luipaarden, hyena’s, buffels, zebra’s, antilopes, je zult versteld staan. En dan zeggen de locals hier trots dat ze in de omgeving óók nog de walvis en grote witte haai (bij Algoa baai) hebben, de Big Seven dus eigenlijk. Ga ’s avonds zeker even naar het uitzichtpunt bij het verlichte ‘waterhole’.

local Hero

In het restcamp zijn diverse soorten verblijf te boeken, vraag je local Hero.

Lokale activiteiten. Via de park organisatie.Meer info op: https://www.sanparks.org/parks/addo/tourism/activities/default.php

Dag 9 - 10: Naar Addo Elephant N.P., verblijf

Een korte rit, in ca. 3,5 uur ben je in het volgende National Park, het Addo National Park waar je verblijft in een rondavel in het restcamp. Je hebt vanmiddag …

︿

Dag 11 - 12: Addo NP naar Plettenberg Bay, verblijf

Je laat de parken achter je. Zuid Afrika is hier wéér anders: de spectaculaire Tuinroute en de populaire kustplaatsjes aan de Indische Oceaan zoals Plettenberg staan op het programma. In een uurtje of vijf, (maak ook wat stops onderweg) bereik je Plettenberg.

Een charmant, pittoresk stadje tussen verlaten zandstranden, stille lagunes, rivieren en dichte bossen. Met luxe villa’s en dito jachten geliefd bij de Zuid-Afrikaanse happy few. Ook jullie slapen bijzonder: in een luxe boutique glamping tent van Africamps in Ingwe. Alle tijd voor boottrips, excursies, slenteren door de stadjes of een duik in de warme Indische Oceaan.

local Hero

Rustige accommodatie met zwembad midden in de natuur. Er zijn 6 tented chalets met een eigen hot tub, warm gestookt op een houtvuur. Geniet van het uitzicht en het ontbijt (in een mandje gebracht door een lieve dame).

Dag 11 - 12: Addo NP naar Plettenberg Bay, verblijf

Je laat de parken achter je. Zuid Afrika is hier wéér anders: de spectaculaire Tuinroute en de populaire kustplaatsjes aan de Indische Oceaan zoals Plettenberg staan op het programma. In …

︿

Dag 13: Local experience reis, Plettenberg naar Knysna

Verder langs de tuinroute. Natuurlijk kun je ‘planken’ naar Kaapstad maar Knysna (Nijsna zeg je) ligt maar een half uurtje verder en heeft weer een heel andere sfeer. En waarom zou je haasten? Slenter door de straatjes van het plaatsje, neem de ferry naar de Knysna Heads, spot dolfijnen en proef de fantastische oesters vers uit zee.

Zee, strand, watersport, ook dat is Zuid-Afrika, niet voor niets ook wel ‘de wereld in één land’ genoemd. Je verblijft in het vlakbij gelegen Brenton on sea, in een sfeervol guesthouse op de kliffen. Comfortabele kamers met fantastisch uitzicht op de oceaan, splash pool en prima ontbijt.

local Hero

Wil je je reis inkorten dan kun je er ook een keuze maken tussen Plettenberg en Knysna in plaats van allebei.

Dag 13: Local experience reis, Plettenberg naar Knysna

Verder langs de tuinroute. Natuurlijk kun je ‘planken’ naar Kaapstad maar Knysna (Nijsna zeg je) ligt maar een half uurtje verder en heeft weer een heel andere sfeer. En waarom …

︿

Dag 14: Knysna, evt. Emzini township

Tussen alle comfort leven ook Zuid-Afrikanen die het wat minder hebben, bijvoorbeeld in Emzini Township. Met een bedrijfje van de Xhosa locals maak je kennis met de bewoners, de winkeliers met hun winkeltjes in oude scheepscontainers, de school, bieb en het opvanghuis.

Het voelt ietwat ‘toeristisch’ maar realiseer je wel dat je bezoek het broodnodige geld in het laatje brengt. Westerse luxe, Afrikaanse armoede en alle tussenvormen, die apartheid is eigenlijk nog niet weg. Als je daar loopt, kun je je bijna niet voorstellen dat enkele kilometers verderop reizigers aan de biefstukken zitten. Je kunt er niet omheen, ook dit is de Zuid-Afrikaanse realiteit.

local Hero

Moet je dit willen, is het geen ‘’aapjes kijken”? Nee, zoals gezegd, het betekent inkomen voor de locals en een ‘realiteit’ check voor de reiziger. Wij moeten nog vaak terugdenken aan ons bezoek aan een vergelijkbare township bij St. Lucia. Helaas maar waar, deze tegenstellingen vind je overal in Zuid-Afrika.

Dag 14: Knysna, evt. Emzini township

Tussen alle comfort leven ook Zuid-Afrikanen die het wat minder hebben, bijvoorbeeld in Emzini Township. Met een bedrijfje van de Xhosa locals maak je kennis met de bewoners, de winkeliers …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Reken op ca. € 30,- p.p, evt ook met overnachting daar mogelijk

  • Reken op ca. € 30,- p.p, evt ook met overnachting daar mogelijk

Dag 15 - 16: Knysna naar Prince Albert, heritage stay

Prince Albert is een heritage stadje aan het begin van de grote Karoo, het uitgestrekte, gortdroge heuvelland achter de welvarende kuststrook. Een ander Zuid-Afrika, dat een tiental kilometers achter de vochtige kust merkbaar wordt: droge, steppeachtige landerijen, stoffige dorpjes waar het leven hard is en de rauwe schoonheid van de natuur meedogenloos.

Je rijdt in ca. 3 uur via George naar Oudshoorn (lunchstop), een toeristisch stadje omgeven door struisvogelfarms. Je slaapt in het traditionelere Prince Albert met zijn Cape Dutch en huizen en gebouwen uit de Victoriaanse tijd zo’n 150 jaar geleden. Je kamer in het historische Mont d’ Or Swartberg hotel is comfortabel.

local Hero

Een bezoek aan Oudshoorn (40 min rijden) is leuk maar wel druk. We vonden het toch wel de moeite waard maar de stilte en rust daarna rond Prince Albert zijn weldadig en de sterrenhemel ongelofelijk helder. Morgen kom je sowieso op een meer traditionele ‘volstruis’ farm.

Sportief: doe de mountainbike toer met een rit terug naar beneden vanaf de Swartberg pas. Alternatief uitje: de Cango caves.

Dag 15 - 16: Knysna naar Prince Albert, heritage stay

Prince Albert is een heritage stadje aan het begin van de grote Karoo, het uitgestrekte, gortdroge heuvelland achter de welvarende kuststrook. Een ander Zuid-Afrika, dat een tiental kilometers achter de …

︿

Dag 17 - 18: Prince Albert naar Heidelberg, farmstay

Vanuit Prince Albert stuur je via Calitzdorp en Ladismith zuidwaarts langs uitgestrekte landerijen en over heuvels met een fabelachtig uitzicht over de omgeving en de Langeberg mountains (ca. 4 uur zonder stops, onderweg plenty gelegenheid om je benen te strekken).

Je slaapt op een werkende familie boerderij, de Skeiding farm nabij Heidelberg en ’moet’ de dag erop vroeg op: struisvogels voeren, met de schapenhonden het vee op de juiste plek brengen en nog veel meer. Vieze handen horen erbij! Hier word je blij van je keuze voor een rustige Zuid-Afrika reis met voldoende stops. Veel reizigers kunnen maar met moeite weer afscheid nemen.

Dag 17 - 18: Prince Albert naar Heidelberg, farmstay

Vanuit Prince Albert stuur je via Calitzdorp en Ladismith zuidwaarts langs uitgestrekte landerijen en over heuvels met een fabelachtig uitzicht over de omgeving en de Langeberg mountains (ca. 4 uur …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

Dag 19 - 21: Heidelberg naar Kaapstad, verblijf

In Kaapstad overnacht je in een historische villa met zwembad in de centraal gelegen wijk Greenpoint. Tijd voor de drukke haven, de restaurantjes aan het Waterfront, de stranden zoals Houtbaai en natuurlijk de iconische Tafelberg. Naast een tripje per kabelbaan naar de top (je kunt er trouwens ook vanaf abseilen) kun je met de boot naar Robbeneiland.

Op een van de dagen kun je een local guided cultural tour door de “Bo-Cape’’, de Maleise wijk maken (inclusief). Je gaat er zelfs de typisch Maleise samosa maken. Je hebt sowieso nog steeds je huurauto dus een bezoek aan Kaap de Goede Hoop, de pinguïn kolonie en het wijnproeven in de wijngaarden van Stellenbosch zijn makkelijk zelf te doen.

local Hero

Tenzij je bij Hermanus een walvistrip wilt doen zou ik op dag 19 kiezen voor de noordelijke route via Swellendam en de wijngebieden rond Paarl. Of ga gelijk door naar Kaapstad, het is zo’n 3 uur en 300 km rijden.

Van Greenpoint loop je makkelijk naar de Waterfront. Toch raden we aan gewoon een taxi te nemen, vooral ’s avonds is lopen hier, zoals we ervaren hebben, toch niet zo veilig.

Dag 19 - 21: Heidelberg naar Kaapstad, verblijf

In Kaapstad overnacht je in een historische villa met zwembad in de centraal gelegen wijk Greenpoint. Tijd voor de drukke haven, de restaurantjes aan het Waterfront, de stranden zoals Houtbaai …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • de laatste nachten regel ik zelf

  • de laatste nachten regel ik zelf

  • Hele dag met gids. Privé tour ca. € 120,- p.p., met groep ca. € 68,- p.p.

  • Hele dag met gids. Privé tour ca. € 120,- p.p., met groep ca. € 68,- p.p.

Dag 22 - 23: Vertrek rondreis Zuid-Afrika, terugvlucht

In de loop van de middag of avond (afhankelijk van je vlucht) rijd je naar de luchthaven, waar je de huurauto inlevert en naar huis terugvliegt. De volgende dag land je op Schiphol met veel bijzondere indrukken van je autorondreis Zuid-Afrika - the local way - op zak.

Vlieg je pas in de avond, dan kun je nog een omweg maken naar de wijnlanden van Zuid-Afrika. Vertrek dan wel op tijd. Bezoek de 200 jaar oude Oom Samie se Winkel in de Dorpstraat van Stellenbosch en lunch met 'n Kaaps wijntje om te proosten op je bijzondere kleinschalige rondreis door Zuid-Afrika. Wil je je reis nog uitbreiden met Drakensberg? Dat kan ook! Vraag je Zuid-Afrika reisexpert, Tanja, voor meer opties.

Dag 22 - 23: Vertrek rondreis Zuid-Afrika, terugvlucht

In de loop van de middag of avond (afhankelijk van je vlucht) rijd je naar de luchthaven, waar je de huurauto inlevert en naar huis terugvliegt. De volgende dag land …

︿

Zo maak je deze reis op maat, vink aan:

  • Ik wil nog niet naar huis. Reken op ca. € 45,- extra p.p.p.n. in Kaapstad

  • Ik wil nog niet naar huis. Reken op ca. € 45,- extra p.p.p.n. in Kaapstad

Reisplan aanvragen? Stuur je opmerkingen naar Tanja

stap 1/2

Kijk waar je verblijft tijdens je rondreis Zuid-Afrika: