Reizen naar Marokko tijdens de Ramadan

Myrthe 4 januari 2019 Marokko Reistips, Reiservaring, Beste reistijd

Hoe is het om te reizen door Marokko tijdens de Ramadan? Pakt je reis dan heel anders uit? Mag je dan nog wel eten en drinken overdag? Onze Myrthe bezocht Marokko tijdens de Ramadan en deelt haar ervaringen. Je leest ze hier:

‘Je reist wel tijdens de Ramadan’, vertelde Local Hero Brahim mij, onze lokale reisspecialist in Marokko, toen ik zei dat ik voor de tweede keer naar Marokko wilde reizen. Daar had ik nog niet bij stilgestaan. Ik had eigenlijk geen idee welke invloed de Ramadan op mijn reis door Marokko zou hebben. Fijn dat Brahim het me vertelde, hij kent de ins & outs en legde duidelijk uit wat ik kon verwachten. Dat het juist een speciaal tintje gaf aan mijn reis, wist ik toen nog niet maar was een mooie bijkomstigheid.

Wat je merkt van de Ramadan? Ik vond het in het begin een beetje lastig hoe om te gaan met eten en drinken overdag. Want natuurlijk is het netjes om niet de hele tijd met allerlei ‘lekkers’ over straat te lopen, terwijl de mensen die de Ramadan vieren nog uren moeten wachten. Maar ik merkte al snel dat je daar best eenvoudig mee om kunt gaan. Dat flesje drinken dat je gekocht hebt omdat het zo warm is? Die kun je ook wel even in je tas doen in plaats van in je hand houden terwijl je rondloopt. Ergens wat eten? Geen probleem, zolang je het maar niet te overdreven en opvallend doet. Wanneer je op dat soort dingen let en respect toont naar de lokale bevolking is het prima te doen om te reizen in een land waar ze aan de Ramadan doen.

Ook terrasjes en eettentjes zijn meestal gewoon open. De mensen die hier werken moeten natuurlijk gewoon doorgaan met hun werk, daarom vinden ze het (vaak) niet erg om eten en drinken te serveren aan klanten. Wanneer de klanten niet komen hebben ze ook minder inkomsten. Het voelt soms wel een beetje raar maar zeker in Marrakesh word je overdag nog steeds het terras opgesleept.

Waar je wel rekening mee moet houden: sommige winkels of terrasjes zijn juist ’s avonds gesloten. Omdat mensen na een lange warme dag eindelijk weer kunnen eten en drinken gaan ze vaak wat eerder dicht. Het is echt een feestje voor ze! Wanneer je naar een restaurant gaat die wel ’s avonds geopend is, houd er dan rekening mee dat je rond zonsondergang wat later geholpen wordt. Ze nemen wel netjes je bestelling op, maar wanneer zij zelf mogen eten zullen ze dat eerst doen. Hier moet je gewoon even geduld mee hebben. En natuurlijk respect voor het feit dat de Ramadan voor hen belangrijk is. Je hebt immers zelf de hele dag kunnen eten en drinken, dus is het echt niet zo’n ramp dat je even tien minuten langer moet wachten voordat er weer iets voor jouw neus staat.

Wanneer je aan het einde van de Ramadan door Marokko reist houd er dan rekening mee dat het Suikerfeest volgt. Hierdoor zijn flink wat winkels en restaurants één tot twee dagen gesloten.

En, last but not least, het is rustig in Marokko deze tijd van het jaar. Veel toeristen blijven weg. Terwijl je eigenlijk met open armen wordt ontvangen. De locals vinden het leuk dat je hen bezoekt in deze voor hun zo speciale periode. Mijn advies? Laat je vooral niet tegenhouden om naar Marokko te reizen tijdens de Ramadan.

Ook op reis naar Marokko? Vraag Local Hero Brahim je te helpen bij het plannen van je reis.

Terug naar overzicht