Kiezen van eilanden in Indonesië

Veerle 7 juni 2017 Indonesië Reistips

Wist je dat Indonesië maar liefst 14.572 eilanden heeft? Heel veel onbewoond en eigenlijk kennen we maar een paar eilanden als vakantiebestemming, namelijk: Sumatra, Java, Bali, Lombok, Flores en Sulawesi. Wanneer je naar Indonesië op reis gaat is het lastig kiezen: welke eilanden kies je en waarom? Laat ik ze voor je op een rijtje zetten om dit makkelijker te maken:

Bali 

Bali is het meest bekende eiland van Indonesië. Eigenlijk gaat iedereen die de eerste keer naar Indonesië reist hier wel naar toe en dat is ook niet gek. Dit relatief kleine eiland is van alle gemakken voorzien. Naast goudgele stranden, ook ruige kliffen, uitbundige jungle met watervallen en levende vulkanen. Duiken, wandelen, raften, fietsen… je kunt het zo gek niet bedenken of je kan het er doen. Hotels zijn er in overvloed en voor betaalbare luxe. Denk aan een infinity pool, buiten douche en heerlijk hemelbed voor een paar tientjes per nacht. En dan nog de bevolking op Bali: die zijn zo vriendelijk en gastvrij. Je voelt je gelijk welkom en je wilt eigenlijk niet meer terug naar huis.

Java

Net als Bali een populair eiland voor beginners, zeker in combinatie met Bali. Op Java vind je namelijk meer geschiedenis en interessante gebouwen. Zoals de Borobudur bij Yogyakarta, een van de bekendste tempels. Jakarta kun je overslaan, te druk en te groot. Meestal begin je in Bogor, een groen dorpje in West-Java, hierna naar Bandung voor Nederlandse historie en groene theevelden. Met de trein naar Yogyakarta wat een treinrit van ongeveer 7 uur is langs groene natuur en kleine dorpjes. In Yogya bezoek je tempels, paleizen en de gemoedelijke binnenstad. Dan door via Malang naar de Bromo vulkaan, deze rokende vulkaan kun je in het oranje licht bewonderen tijdens zonsopgang. Hup door naar Oost-Java voor meer groene natuur of nóg een vulkaan: de Ijen.

Sumatra

Wil je meer groen zien tijdens je eilanden trip in Indonesië? Ga dan sowieso naar Sumatra. Hier vind je een oerwoud waar nog orang-oetans en olifanten leven. Vanuit Medan reis je de binnenlanden in, bij Bukit Lawang is een rehabilitation centre waar ze de orang-oetans in hun eigen habitat verzorgen. Hierdoor kun je heel dichtbij deze oranje mens-aap komen. Nog verder in Tankahan vind je olifanten. Ga de rivier in om ze te wassen en zie hoe ze hier in de natuur leven. Naast de Jungle heeft Sumatra ook nog niet-bekende duikplekken en eilandjes, voor de échte ontdekkingsreizigers.

Lombok

Het jongere broertje van Bali, dit eiland loopt een paar jaar achter met de ontwikkeling. En dat is eigenlijk maar goed ook. Wil je van de gebaande paden af en geef je niet op comfort; ga naar Lombok! Ook hier vind je uitgestrekte stranden, jungle en vulkanen. Maar alles gaat een stukje langzamer. Waar Lombok vooral bekend om staat zijn de Gili-eilanden. Drie bounty eilandjes tussen Bali en Lombok in. Ideaal als je vanaf Bali een bounty-afsluiting zoekt: met de boot ben je er binnen drie uur varen.

Flores

Iets verder ligt het uitgestrekte Flores, dit eiland van Indonesië staat vooral bekend om een heel groot beest: de Komodo varaan. Vlak voor de kust van Flores bevinden zich de Komodo eilanden met deze prehistorische beesten. Maar Flores heeft nog meer te bieden: kleurrijke vulkaanmeren, groene rijstvelden en uitgestrekte stranden. Verwacht geen luxe, het is er basic en rondreizen duurt wat langer. Maar voor de reizigers die al eerder in Indonesië zijn geweest is dit een echte aanrader. Huur bijvoorbeeld een scooter in Labuan Bajo en bepaal je eigen tempo die dag.

Sulawesi

Nog een eiland die niet voor beginners is, maar zoveel te bieden heeft. Het zuiden biedt de stad Makassar met zijn vissershaven en moskeeën. Verder landinwaarts bij Rantepao vind je de oorspronkelijke bevolking die nog in traditionele huizen wonen: de Tana Toraja’s in Zadelhuizen. Dit zijn huizen met grote puntige daken. In het noorden van Sulawesi is meer natuur met spookdiertjes en kun je duiken op de Bunaken. Omdat het lastig te bereiken is, kun je juist hier onaangetaste en kleurrijke koralen verwachten met veel vis en leven er omheen. De perfecte afsluiting van een onvergetelijke reis.

Meer weten over de eilanden in Indonesië of gelijk je rondreis regelen? Vraag het aan Jacqueline, onze Local Hero, zij woont in Indonesië, en kan je uit eigen ervaring vertellen en insider tips geven. Kijk alvast naar onze Java en Bali rondreizen. Of zoek je meer avontuur op Sumatra en Sulawesi? Bekijk dan hier de andere eilanden van Indonesië Sumatra en Sulawesi rondreizen

Terug naar overzicht