Goedkope budget safari Tanzania?

Marion 7 februari 2019 Tanzania Reistips

Wat kost een safari naar Tanzania nu eigenlijk? Waarom liggen de safari prijzen zo hoog en kan dat niet goedkoper? Tanzania is toch geen Zwitserland? Zo maar wat vragen van reizigers die Marion, de lokale reisspecialist van Local Hero Travel, vaak krijgt. Hieronder vertelt ze uitgebreid, deelt ze haar ervaringen en geeft tips:

Het budget voor een Tanzania safari

De kosten van een Tanzania safari worden door veel factoren beïnvloed. De vanaf prijzen zijn daarom alleen een indicatie. Leg duidelijk uit wat je wilt en vraag dan in overleg met een lokale organisatie een reisvoorstel aan. Reken daarbij in ieder geval op een budget (exclusief internationale en evt. lokale vluchten) van €325,- / €450,- per dag afhankelijk van het aantal deelnemers. Natuurlijk, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt maar dit is een verantwoorde indicatie. Bedenk dat je e.e.a. altijd in verhouding ziet tot wat je krijgt en tot de beperkte bijkomende kosten. Veel lager is doorgaans niet verantwoord, iets hoger kan maar geeft, behalve meer verblijfscomfort, niet noodzakelijkerwijs een betere safari beleving.

Low budget safari Tanzania, privé of met een groep

Uiteraard is een safari met een (grotere) groep bij een vergelijkbaar programma goedkoper dan een privé safari in Tanzania. Een groep betekent wachten en rekening houden met elkaar en wat minder ‘’wow’’ gevoel, daartegenover staan een scherpe prijs en onderlinge gezelligheid. Laat je eigen gevoel en voorkeur spreken. De laatste jaren is, juist omdat de prijzen zo stijgen, er een groei van het aantal privé reizen in Tanzania. Geef je zo’n bedrag uit aan je vakantie, dan wil je begrijpelijkerwijs ook iets ‘’exclusiefs’’.

Goedkope safari Tanzania, waar slaap je voordelig?

Naast de groepsgrootte is je verblijf van invloed op de totale prijs van je Tanzania reis. Wil je echt kamperen tijdens je rondreis door Tanzania (dus in een koepeltentje) dan bespaar je wel iets maar eigenlijk toch niet veel: alle materiaal moet worden afgeschreven, je moet zelf aan het werk en hebt flink minder comfort. Middenklasse lodges, vooral de grotere en iets oudere, zijn goedkoper dan nieuwe, luxere resorts en safari lodges in Tanzania. Ook de zgn. ‘’tented camps’’ (je slaapt in een luxe safari tent, vaak met aangebouwde sanitaire unit) zijn prijzig (wel sfeervol).

Een kleinere lodge is niet noodzakelijk goedkoper: eerder duurder omdat alle vaste lasten door minder reizigers worden gedeeld. Dat geldt ook voor de zgn. "mobile safaris” waarbij tenten en faciliteiten door een aparte crew worden opgebouwd en weer afgebroken terwijl jij op safari bent. Je kunt het uiteraard zo gek maken als je zelf wilt: exclusieve camps rekenen soms US$ 600-US$ 900 per persoon per dag. Maar qua wild betekent dat niet een betere ervaring. Heb je een goede gids en reis je in een goede periode door Tanzania, dan zal je net zoveel zien en meemaken.

Verblijf binnen of buiten de Nationale Parken in Tanzania

Kom je een flink verschil in prijs tegen, dan kan het zijn dat één of meer lodges niet in de parken liggen maar er net buiten. Voordeel: het bespaart entreekosten voor jezelf, de auto en de chauffeur/gids. Nadeel: je moet ’s ochtends en/of ’s middags eerst naar de entree rijden voordat je begint met je gamedrive. Wel is het zo dat er meestal geen hekken staan, dus ook buiten de parkgrenzen kom je genoeg wilde dieren tegen. Een goede tip: wissel tijdens je rondreis door Tanzania de parken af met overnachten daarbuiten.

Entreegelden in de Tanzaniaanse safari parken

Ga je op safari in Tanzania, dan gaat een groot deel van je reissom naar de entreegelden van de parken. De inkomsten van toerisme zijn zeer belangrijk voor Tanzania. Dit betekent hoge kosten voor toegang tot de Nationale Parken. US$ 60 tot $80 per persoon per 24 uur is een gemiddelde. Niet alleen de entree van jezelf of je medereizigers maar ook de entree voor de auto, de chauffeur en gids. Daarbij gelden deze per dag, dus elke dag opnieuw. Ga je kamperen in een park, dan komen er nog hoge kampeergelden bij, ook voor dat stukje maar net aangeschoffeld land met wat latrines erop. En dan de dure benzine nog, wat je hebt nog geen meter gereden..

Budget safari Tanzania, zelf rijden?

Waarom niet gewoon een Landrover of Toyota huren tijdens je reis door Tanzania? Wellicht een optie voor een expat die er al jaren woont. Niet voor de gemiddelde reiziger: de autohuur kosten in Tanzania zijn hoog, de verzekeringsdekking te laag, de risico’s te groot net als de kans op pech en schade door de gaten in de weg. Met pech staan zonder lokale kennis is niet fijn, om van het verlies van reistijd niet te spreken. In tegenstelling tot Zuid-Afrika zijn de wegen slecht en de kosten van vervoer hoog. Vraag je chauffeur maar eens hoe oud zijn ‘oude’ stoffige busje of landrover is.. Je zult verbaasd staan hoe die er al na 6 maanden of een jaar uitziet… Een betrouwbare lokale organisatie heeft altijd een plan B en staat garant voor het comfort en de veiligheid van de reiziger, ook bij calamiteiten.

Goedkope Tanzania safari door zelf te gidsen?

Daarvoor geldt hetzelfde. Zonder kennis van het gebied zoek je je eigen een slag in het rond, ook als de GPS wél werkt. Je gids kent de risico’s, weet hoe laat je waar moet zijn en houdt contact met zijn collega’s. We hebben het meegemaakt: de hele ochtend in de jeep met het gevoel vér van de lodge te zijn en dan na twee bochten voor het hek te staan.. De les: op die eindeloze vlakten van Oost Afrika is verdwalen een fluitje van een cent, zeker omdat je in de Tanzaniaanse parken off-road gaat. Bovendien: die gids ziet het wild eerder dan jij, zonder die scherpe blik is je safari minder leuk. Zijn verhalen over land en volk maken de uren in de auto of het busje aangenamer. Niet gek dat de regering het verbiedt: in de parken in Tanzania ben je verplicht om een gekwalificeerde gids bij je te hebben.

Betaalbare safari zonder fooien?

Dat gaat niet. Het salaris van je gids ligt laag. Fooien zijn in Tanzania een belangrijk onderdeel van het inkomen. Omdat je gids een groot deel van het jaar op safari is en zijn familie niet ziet, verwachten de achterblijvers (vaak een ‘’extended’’ familie) financiële ondersteuning. De hoogte is uiteraard afhankelijk van de duur van je safari en het aantal groepsleden maar minder dan 10 US$ per persoon per dag is het niet. Advies: je maakt de reis van je leven, laat ook hen delen. Gelukkig komen er bij Tanzania safari’s verder nauwelijks extra kosten bij: vervoer, verblijf, maaltijden en excursies zijn immers allemaal al betaald, een beetje zoals op een cruise.

Goedkope Tanzania safari: wat adviseer je dan wel?

Kort en goed: een low budget safari in Oost Afrika bestaat gewoon niet. Wil je voordeliger wild zien, ga dan naar Zuid-Afrika waar de infrastructuur beter is. Maar droom je van de (nog steeds bestaande) romantiek van Out-of Africa, de uitgestrekte vlakten waar groepjes giraffen onder de acacia bomen afsteken tegen de imposante wolkenluchten en de horizon… Ja spaar dan even door en maak de safari van je leven. Akkoord, je hebt inmiddels een behoorlijk budget maar dan nog: wat is de ‘’trukendoos’’ om de kosten voor een Tanzania reis een beetje in de hand te houden?

TIEN TIPS:

1- kies 2, of liever 3 verschillende parken. Juist de verschillen en de afwisseling in wild en natuur zorgen voor een optimale Tanzania safari ervaring. Meer parken hoeft niet en maakt het duurder.

2- kies een kleinere, ervaren safari organisatie waar persoonlijk contact voorop staat. Het is een van de belangrijkste redenen van een geslaagde safari.

3- kies voor de goede, kleinere lodges en tented camps in Tanzania. Ja het comfort is dan iets minder dan superluxe maar je safari ervaring een heel stuk beter.

4- reis in een kleine privégroep door Tanzania (gezin, familie, vrienden). Dat drukt de kosten, een privé safari voor 2 personen in een 6 of 8 persoons landrover is uiteraard niet zo efficiënt. Of kijk je well to do ouders eens vriendelijk aan en ga met de kinderen en opa/oma op die heel bijzondere reis. Een goede aanleiding als een jubileum of zo verzin je er later bij toch?

5- verblijf zowel in als aan de rand van een safari park in Tanzania, dat scheelt in de kosten. Aan de rand van het seizoen gaan kan schelen in de kosten, maar op het totaal bedrag is dat doorgaans niet zo relevant.

6- een Tanzania reis is kennismaken met de locals. Plan naast je safari een aantal dagen in de dorpen of bij een stadje. Doe een homestay in Tanzania, laat je organisatie een of meer dagen of dagdelen wat organiseren met de bevolking. Naast je safari is dat achteraf vaak het hoogtepunt van je reis.

7- sportieve activiteiten. Na lange uren op safari (doorgaans een aantal uren ‘s ochtends vroeg en in de loop van de middag) is het fijn dit af te wisselen met een wandel- of fietstocht. Dat hoeft niet in een park, maar kan ook daarbuiten.

8- plan één of meer vrije dag(en). Ga naar de markt en duik een lokaal restaurantje in. Let op: zorg wel voor je veiligheid: ga niet bij donker en zorg voor betrouwbaar vervoer. Buiten de parken zijn de kosten van eten, drinken en vervoer (soms wat krakkemikkig: de matatu) laag.

9-verleng met een aantal stranddagen. Een safari is fysiek en metaal een behoorlijke uitdaging, ook als alles voor je wordt geregeld. Juist tijdens die dagen erna bedenk je wat je allemaal hebt gezien en hebt meegemaakt. Die verwerking, die napret, moet je echt de ruimte geven.

10- laat je niet ontmoedigen. Lees de enthousiaste verhalen van de reizigers die je voorgingen. Als het dan niet dit jaar wordt, plan een reis naar Tanzania voor het jaar erop. Je bent er dan vroeg genoeg bij, ook dat scheelt in de kosten.. Inspiratie opdoen? Kijk bij de Tanzania voorbeeldreizen van Local Hero Travel. Veel plezier en voorpret vast en wellicht tot ziens op safari in Tanzania! 

Marion, je ‘local Hero’ in Tanzania.

Terug naar overzicht