De mooiste parken van Costa Rica

Adriënne 29 augustus 2019 Costa Rica Reistips

Houd je van ongerepte natuur en wil je het liefst één zijn met de natuur? Overweeg dan Costa Rica als jouw volgende bestemming. Een derde van het land bestaat uit reservaten en natuurparken, waar je naast de hoge diversiteit aan flora ook aan fauna niets te kort komt. Het unieke aan Costa Rica is dat de bevolking echt samen leeft met de natuur. Natuurparken zijn niet afgesloten met grote hekken en de tropische stranden zijn nog niet ‘vervuild’ met een kudde strandbedjes. Costa Rica is dan ook niet voor niets een van de voorlopers op gebied van duurzaam reizen. In deze blog de mooiste natuurparken van Costa Rica op een rij.

Het sprookjesachtige nevelwoud van Monteverde National Park


Alleen al een bezoekje waard omdat er maar een beperkt aantal nevelwouden op aarde te vinden zijn. Maar niet alleen daarom is Monteverde een must see. Door de hoge biodiversiteit kent dit Costa Ricaanse nevelwoud honderden verschillenden planten- en dierensoorten. Laat je verblinden door de kleurrijke vlinders of kikkers en hoor overal waar je loopt het gefladder van de kolibries.

Je kunt er voor kiezen om het park te verkennen via de ‘hanging bridges’. Deze tocht duurt twee uur en brengt je niet alleen geweldige uitzichtpunten wanneer je midden op de brug staat (de bruggen zijn soms wel meer dan 2 meter lang), maar maakt het wandelen ook een stukje avontuurlijker. Voor de echte durfallen onder ons kun je er als een ware Tarzan ook voor kiezen om door het park heen te ziplinen.

Het populaire Manuel Antonio National Park

Dit park is misschien wel het bekendste park van Costa Rica. Dat merk je al snel aan de drukte tijdens je bezoek, maar desondanks is het toch zeker de moeite waard. Je wandelt door dit Manuel Antonio via gemarkeerde paden, waarbij je ogen ondertussen rijkelijk gevoed worden. Vanuit de bomen kijken aapjes op je neer of er komt opeens een wasbeer voorbij schieten. Halverwege de route kom je uit op een paradijselijk strand. Tijd voor een verkoelende duik en om vanuit de zee nogmaals het mooie park bewonderen. Het park is niet groot, maar toch kun je je hier prima een hele dag vermaken. 

Het beschermde en afgelegen Tortuguero National Park

Tortuguero National Park is een beschermd natuurgebied en vanwege zijn afgelegen ligging uniek. Het park is alleen per boot of vliegtuig te bereiken. Wij raden je de boottocht aan, omdat dit al een hele ervaring op zich is en je al varend veel dieren spot. Je vaart midden door het regenwoud naar het dorpje Tortuguero, waar een gezellige en intieme sfeer heerst. Het hele dorp is gelegen aan het water of strand. Een aanrader is het huren van een kano met gids om vanaf het water de flora en fauna te aanschouwen. Maar de echte reden voor een bezoek aan Tortuguero national park is de groene zeeschildpad, die hier van ongeveer mei tot en met oktober eieren komt leggen. Ga wel alleen op pad met een officiële gids, om dit natuurlijke proces niet te veel te verstoren.

Een tropisch regenwoud experience in Corcovado National Park

Corcovado National Park mag niet in het lijstje van mooiste parken in Costa Rica ontbreken. Dit park is volgens National Geographic één van de biologisch meest intense plekken ter wereld. Het is ruig en onberoerd door het massatoerisme, waardoor je hier echt een tropische regenwoud ervaring kunt opdoen. Je kunt namelijk ook echt midden in het woud verblijven en vanuit daar trekkingen maken. Het park is een leefgebied voor wel 200 diersoorten, zoals diverse soorten kapucijnaapjes, vogels en wilde zwijnen. En met heel veel geluk weet je zelfs de schuwe jaguar te spotten.

Vulkaan Arenal in Arenal National Park

Het schitterende middelpunt van dit park is natuurlijk vulkaan Arenal. In bijna heel het park zie je vergezichten op de vulkaan. Een wandeling door het park is dan ook alles behalve saai. Zo kun je er diverse hikes maken, een bezoek brengen aan één van de natuurlijke warmtebronnen of naar een verkoelende waterval. Ook in dit park zal de Costa Ricaanse natuur je weer doen verbazen. En voor wie daar nog wat langer van wil blijven genieten en het niet erg vindt om even in de buidel te tasten, zijn er luxueuze resorts aan de rand van het park. Een goedkopere, en ook prima, uitvalsbasis is het dorp La Fortuna.

Wil jij binnenkort ook door de wondere natuur van Costa Rica wandelen?

Dit zijn nog niet eens alle nationale parken van Costa Rica, dus laat onze local hero Wil je helpen bij het plannen van jouw Costa Rica rondreis. Bekijk alvast onze drie voorbeeld rondreizen: budget rondreis Costa Rica, rondreis de leukste Costa Rica en familierondreis Costa Rica en stel samen met local hero Wil jouw droom rondreis Costa Rica samen, zodat ook jij binnenkort door het nevelwoud van Monteverde kan lopen, én Manuel Antonio, én..

Terug naar overzicht